אכלתם משהו וקיבלתם קלקול קיבה? אולי זו התחלה של מעי רגיז

מעי רגיז

אחד מכל חמישה ישראלים יסבול תסמונת של מעי רגיז. למעשה, רבים אינם מודעים לעובדה כי הם סובלים מהתסמונת הזו וחושבים כי מדובר בקלקול קיבה, כאשר בפועל מדובר בכלל במעי רגיז. מדובר בתסמונת שמגיעה לידי ביטוי בכאבי בטן, נפיחות, גזים וכן אי סדירות של יציאות ועל כן היא פוגמת באופן משמעותי באיכות החיים. למעשה, מחקרים שנערכו בתחום מצאו כי מבוגרים עם התסמונת הזו נעדרים ממקום עבודתם פי שלוש כמו גם נדרשים לקבל טיפול רפואי קבוע בגובה של 50% יותר מאשר אנשים שלא סובלים מהתסמונת הזו. לכן, אם אתם סובלים מכאבי בטן שאינם חולפים, חשוב לפנות בהקדם לרופא גסטרו המתמחה בבעיות רפואיות הקשורות במערכת העיכול, מתוך מטרה לאבחן האם אכן מדובר במעי רגיז. הרופא יבצע סדרת בדיקות בשביל לשלול את הקיום של בעיות בריאותיות אחרות. במידה ולא נמצא שום גורם אחר, האבחנה תהיה מעי רגיז. מדובר כאמור בתסמונת שכיחה שע"פ הערכות עלולה להופיע אצל 30% מהמבוגרים כמו גם ילדים אשר מחלימים משלשול זיהומי. אין מדובר בבעיה חולפת אלא בבעיה כרונית שאינה חולפת.

מה ההבדל בין קלקול קיבה לבין תסמונת המעי הרגיז?

כמעט כל אדם יחווה בחייו  לפחות פעם אחת קלקול קיבה. קלקול קיבה נוצר בעקבות חיידקים שנכנסים לגוף בעקבות אכילה של מזון לא טרי, ובעקבות כך מופרשים רעלנים אשר גורמים לשלשולים, בחילות והקאות. החדשות הטובות הן שב 90% מהמקרים קלקול הקיבה חולף מעצמו וללא צורך בהתערבות רפואית, אולם ב 10% מהמקרים האחרים מדובר בסממן מובהק למעי רגיז. כל מה שצריך לדעת על מעי רגיז מאפשר לכם לא רק לקבל מידע עדכני אלא גם להבין מהו ההבדל בין קלקול קיבה לבין התסמונת הזו. מחקרים שנערכו בתחום מצאו קשר בין קלקול קיבה לבין מעי רגיז בעקבות תקיפה של נוגדנים שתוקפים את חלבון הוינקולין – חלבון חשוב מאוד במערכת העיכול האחראי בין היתר על התנועה המסודרת של המעי. כאשר מערכת החיסון תוקפת את החלבון הזה נגרם הרס שמוביל לירידה ברמות ה ICC המחליש את התנועה של המעי  ובעקבות כך נוצר מצב כרוני של מעי רגיז. על כן, אם אתם סובלים עדיין מכאבים גם לאחר מספר ימים, זה הזמן לפנות לרופא גסטרו מתוך מטרה לאבחן ובהתאם לכך גם לטפל, מתוך מטרה למנוע החמרה במצב שתוביל גם להשבתת הפעילות.

כיצד מטפלים בתסמונת מעי רגיז?

ראשית, שינוי משמעותי באיכות החיים הוא חיוני לטובת התמודדות עם מעי רגיז. תזונה מסודרת הכוללת ארוחות בשעות מסודרות וכן מגוון גדול של אבות המזון, תוך שימת דגש על אבחנה בין סוגי מזון שעלולים לגרות את הקיבה. לא כל מזון מתאים לכולם ועל כן חשוב להתייעץ עם תזונאית המתמחה בתחום של תזונה למבוגרים שסובלים ממעי רגיז, מתוך מטרה לבנות תפריט תזונתי מאוזן.

בנוסף, פעילות גופנית סדירה יכולה לסייע מאוד לטובת התמודדות עם התסמינים וזאת בשל העובדה כי בזמן פעילות גופנית מופרשים הורמונים שמשפרים את מצב הרוח אך גם תורמים באופן משמעותי לפעילות הסדירה של המעיים. בעת הצורך, אפשר לשקול גם טיפול תרופתי. ישנם מגוון גדול של תרופות יעילות וללא תופעות לוואי, בהתאם לסימפטומים מהם אתם סובלים. החלטה לגבי נטילה של תרופות חייבת להתבצע רק לאחר תיאום של פגישת ייעוץ עם הרופא המטפל, כחלק מהבנה כי טיפול רפואי לצד שינוי באורח החיים הכולל הגברת פעילות גופנית וכן יצירת תפריט תזונה מותאם אישית הם הבסיס ליצירה של הקלה משמעותית הן בעוצמת הכאב אבל גם ביכולת להתמודד עם תופעה בריאותית כרונית שמשפיעה על איכות החיים באופן דרמטי, גם בעבור אנשים צעירים מאוד.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות