טכנולוגיה ומזון הולכים מאז ומתמיד טוב ביחד. אם חושבים על זה, אפילו הלחם הצנוע הוא מזון מעובד מאוד ותהליך ייצורו מחייב טכנולוגיה! אמנם זה היה בהתחלה low tech, אך עם הזמן הדברים השתכללו וכיום, טכנולוגיית המזון התקדמה באופן מעורר השתאות. אך לא מדובר רק על שכלול תהליכי ייצור רגילים, מסוג אוטומציה בייצור לחם (למשל). החדשנות בטכנולוגיית המזון (“פודטק"), לוקחת את הדברים כיום לכיוונים מעניינים ואפילו מפתיעים מאוד. במאמר זה נראה במה זה מתבטא.
מזנקים לכיוונים חדשים
בהתחלה, האנושות רתמה את הטכנולוגיה לטובתה, באופן שמקל על תהליכי ייצור קיימים. אם טחנו גרעיני חיטה ידנית, בהמשך חיברו לאבני הרחיים שוורים או חמורים שיניעו אותן. לאחר מכן פותחו שיטות משוכללות יותר, כגון הנעת האבנים באמצעות נחל סמוך או רוח ("טחנת רוח"). לבסוף הומצא המנוע החשמלי והוא כמובן נרתם די מהר למשימה. אך כיום, חדשנות הפודטק מציגה שלל חידושים בעולם הקולינריה, כגון תחליפי בשר, תחליפי סוכר, גלידה להכנה ביתית קלה ומהירה ועוד. זהו עולם רחב הרבה יותר של אפשרויות. ניתן בהחלט לתאר זאת, כמגוון רחב של ענפי משנה, של טכנולוגיה בתעשיית המזון. הפודטק שואב את הרעיונות ואת המימוש, מידע מדעי מסוגים שונים. בין אם זה בחקלאות, ביולוגיה, כימיה, מכניקה, מחשוב או גנטיקה. במקרים רבים, תחומים מדעיים שונים משולבים באותה המצאה או אותו פיתוח חדשני.
לפניכם כמה דוגמאות לפיתוחי טכנולוגיית מזון מקומיים מעניינים:
תחליפי בשר
תעשיית הבשר אמנם נמצאת איתנו מימים ימימה, למרות שהיא מציבה אתגרים רבים, טכניים, כלכליים, מוסריים ואחרים. מאמץ טכנולוגי רב ויצירתיות לא מעטה, מושקעים בשנים האחרונות בנושאים אלה. בין השאר, הטכנולוגיה מאפשרת כיום לדמות לגמרי לא רע, טעמים ומרקמים של מוצרים מהחי. מוצרים כאלה, מתבטאים למשל בחדשנות של רידיפיין מיט (Redefine Meat) אשר מייצרת תחליף בשר. חברה ישראלית נוספת – SavorEat, לוקחת את הדברים לכיוון עולם המחשוב. למעשה, עולם המדפסות! סבוריט פיתחה מכשיר להדפסת מזון מתחליפי בשר.
תחליפי סוכר
תחום נוסף שבו האנושות מתמודדות עם אתגר משמעותי בנושא מזון הוא הסוכר. זאת דווקא בגלל הפופולאריות שלו! לסוכר יש חלק רחב להדהים במתכונים. בו זמנית, הוא פשוט לא בריא! בניגוד למלח, שהגוף אכן זקוק לו בכמות קטנה, סוכר מזיק לשיניים ולא רק. מה עושים? אמאי חלבונים (Amai Proteins) פיתחה ממתיק על בסיס חלבונים. חברת דו-מתוק (DouxMatok) לוקחת זאת לכיוון מפתיע ולמעשה ממציאה את הסוכר מחדש! כלומר, מתכננת סוכר בעל מבנה שונה מהרגיל. בכל המקרים, מעוניינים לעשות את המוצר פחות מזיק, אך כמובן מבלי לפגוע במתיקות.
מכונת גלידה ביתית
גם חברת סולוטו מציעה פחות סוכר מכרגיל. במה? במכונת גלידה לייצור מהיר, מותאם לדרישותיכם! לגלידה שהמכונה מפיקה יש טעמים, אשר נקבעים באמצעות קפסולות, קצת בדומה למכונת קפה. כך ניתן להכין בתוך דקה, ג'לאטו, פרוזן יוגורט, סורבה ואייס קפה.
ויש עוד
למעשה, יש עוד הרבה! מבחינת חדשנות טכנולוגית, ישראל מהווה מקום רוחש רעיונות ויוזמות. כך גם בתחום הפודטק. מעבר לדוגמאות הבולטות שהבאנו, אלה עוד כמה המחשות לכך:
- מתוצר לוואי למזון – שמרים הם לעתים תוצר לוואי תעשייתי. Yeap היא חברה שלוקחת שמרים כאלה והופכת אותם לאבקת חלבון מרוכז, בה ניתן להשתמש להכנת מזונות מסוגים שונים.
- להציל ירקות "מכוערים" – ANINA Culinary Art “מצילה" ירקות ופירות, שבגלל מצבם האסתטי לרוב זורקים אותם. למרות שהם טריים וראויים בהחלט למאכל. הפתרון החדשני שלה הוא לייבש אותם, להפיק מכך יריעות שטוחות ולבנות מהן "קפסולות" מזון. כך שהמעטפת וגם מה שבפנים, גם טעימים וגם אסתטיים.
- ביצה במדפסת – אג אנד אפ (Egg'n'up) מדפיסה תחליפי ביצה עבור תעשיית המזון.
לסיכום
בלי אוכל אי אפשר. כך שאין ספק, שזהו תחום שבו הטכנולוגיה עוד תוסיף להשתכלל בעתיד.