מנהגי יום כיפור: ארוחה מפסקת, תפילות ועוד

לכל מועד מיוחד ביהדות יש מנהגים ייחודיים משלו. כך גם בעניין יום כיפור, שהוא ללא ספק בין החשובים ביותר שבמועדי ישראל. אז מהם המנהגים שמקובלים ליום כיפור? הינה כל מה שעושים ולא עושים

בין המועדים הבולטים ביותר

יום כיפור הוא אחד המועדים הבולטים ביותר ביהדות. במהלך יום זה נהוג לקרוא בספרי קודש, כגון תנ"ך וספרי תפילה, וגם בספרים עיוניים כמו ביוגרפיות של אנשים חשובים בדת. כמו כן, יש עוד מנהגים רבים מיוחדים ליום זה ולזמן שלפניו ואחריו. לפניכם סקירה של כמה מהמנהגים הבולטים ביותר:

ארוחה מפסקת

ארוחה מפסקת או סעודה מפסקת, היא הסעודה שמקיימים בערב יום הכיפורים. אצל אשכנזים נהוג לאכול בארוחה זו קרפלך – כיסונים ממולאים ומבושלים במים רותחים או במרק. יש גם מנהגים אחרים לכל עדה כמו אכילת ריבת חבושים אצל יוצאי תוניס. כל מי שסועד ארוחה מפסקת מביא בחשבון שזו היא הארוחה האחרונה לפני הצום, ולכן יודע שחשוב לאכול מאכלים שאינם כבדים. במילים אחרות – כדאי שיהיו כמה שיותר נוזלים בארוחה. דוגמה בולטת לכך היא מרקים למיניהם. טיפ שימושי מאוד הוא לשתות מיץ ענבים, אשר גם מרווה וגם מספק סוכר שנותן אנרגיה למהלך הצום.

יש אנשים הפטורים מתענית ביום כיפור בשל סיבות אישיות, בדרך כלל רפואיות. כאשר הפטורים ניגשים לאכול במהלך יום כיפור הם נדרשים לברך ברכת המזון ושומרים על שאר ההלכות הרלוונטיות לברכות בענייני מזון.

מה עושים ביום כיפור?

כמובן, ההיבט הידוע ביותר של יום כיפור הוא הצום – הימנעות מוחלטת מאכילה ומשתייה למשך 25 שעות. זהו המנהג הבולט ביותר של יום כיפור שכל שומרי המסורת במגוון הדרגות (גם אלו החילוניים יותר) מקיימים. מעבר לצום, יש גם מנהגי תפילה רבים, במיוחד ליום זה. זה אומר תפילת כל נדרי, תפילת נעילה ותפילות נוספות. כמו כן, יום כיפור הוא כמו יום שבת בנושא השימוש בחשמל, הנסיעות ברכב והדלקת אש.

 

 

מה אסור לעשות ביום כיפור?

פרט לאיסור אכילה ושתייה או לשימוש בחשמל ובאש, ביום כיפור יש מניעה מעשיית מלאכה, מרחצה (פרט להרטבת האצבעות), ממריחת הגוף בשמן, מקיום יחסי מין ומנעילת נעלי עור.

עוד מנהגים נפוצים ביום המיוחד הזה

יש מנהגים רבים מאוד הנעשים ביום כיפור:

  • מקווה לגברים – הליכה למקווה בערב יום כיפור
  • הדלקת נרות – הדלקת נר זיכרון לכל זמן יום כיפור
  • עלייה לקברים – בערב יום כיפור מקובלת גם עלייה לקברי צדיקים ולקברים של קרובי משפחה
  • תקיעה בשופר – מנהג נפוץ במוצאי הצום, לאחר תפילת נעילה
  • לבישת בגדים לבנים – בחירת בגדים לבנים ונעליים לבנות, צבע אשר מסמל טוהר
  • כפרות – מנהג הנעשה בצורות שונות במטרה להסיר גזרות מעל האדם. לצד המסורת הידועה והעתיקה של הריגת תרנגולות לשם הכפרות, כדאי להביא בחשבון גם את הקולות המציעים גישה אחרת. לדוגמה, הרב יצחק כדורי זצ"ל ציין שעדיף לתרום לעניים כל סכום כסף כרצונכם, ויש הממליצים לתת שווי של עוף כסמל לשימוש בתרנגולת

ההיבט הפנימי

ביום כיפור עושים הבחנה בין מנהגים חיצוניים (בין אדם לחברו) למנהגים הקשורים לאני הפנימי (בין אדם לעצמו או בין אדם למקום). לא לאכול אך לחשוב כל הזמן על אוכל – האם זה צום? כמו כן, האדם הוא לפני הכול נפש ולא גוף, כך שאולי הצום המנטלי חשוב הרבה יותר? ואם מצליחים שלא למקד את ההכרה באוכל, אז במה כן למקד אותה כעת? התשובה ברורה למאמינים, וודאי לגבי יום כיפור וזהו כמובן עניין חשוב במיוחד וגם אישי בין האדם לבוראו. העובדה שמועד מיוחד זה מספק פעילויות להכרה וללב שהן גם כבדות משקל וחשובות מסייעת שלא לעסוק במחשבה על מאכל ומשקה.

לסיכום

ליום כיפור יש כמה מנהגים בולטים, ובהם תפילות מיוחדות בבית הכנסת, ארוחה מפסקת והימנעות מפעילויות יום יומיות שגרתיות. עוד מידע על יום כיפור ועל מנהגיו השונים תוכלו למצוא גם בספרים נבחרים שאפשר לרכוש בחנויות הספרים ובאתר אוצר הספרים.

נגישות