ברכת המזון: למה בכלל מברכים?

חלק בלתי נפרד מאורח החיים היהודי כולל הרבה מאד תפילות וברכות שלכל אחת מהן יש תפקיד ייחודי וזמן מסוים שבו היא נאמרת. על פי גדולים ומקובלים רבים, לצד החיוב של כל יהודי לומר את הברכות והתפילות ולקיים את המצוות, עלינו גם לנסות ולהבין בכל זמן מה עומד מאחורי כל ציווי וההבנה הזו היא הדרך הטובה ביותר להתקרב אל הקדוש ברוך הוא ולהתחזק. כמובן שיש דברים שקשה להבין וצריך ללמוד ולצלול לעומק במשך שנים, אך יש דברים בסיסיים יותר שבהחלט אפשר ללמוד תוך זמן קצר ולהבין מה עומד מאחוריהם. ברכת המזון היא דוגמה מצוינת ובהחלט מעניין ללמוד מה המקור שלה ומדוע מברכים אותה. אנו רוצים להסביר את כל מה שחשוב לדעת לגבי הברכה הזו ונתחיל דווקא מטיפ שיעזור לכם למצוא אותה בכל פעם שתזדקקו לה.

איפה אפשר למצוא את ברכת המזון?

אז באופן מסורתי ניתן למצוא את ברכת המזון בסידורים שונים כמובן, אבל מה עושים במקרה שאין לנו סידור זמין? ובכן, בעבר לא היה ממש פתרון ולכן אנשים היו צריכים לדאוג להסתובב תמיד עם סידור או עם ברכה מודפסת, אבל היום זה כבר ממש לא המצב. באתר כיפה תוכלו למצוא בקלות את כל הנוסחים השונים של ברכת המזון – הברכה הספרדית, הברכה האשכנזית ואפילו ברכה בנוסח בלדי. אנו ממליצים בחום להיכנס לאתר ולראות בעצמכם וזהו בהחלט פתרון נוח בכל פעם שאין אפשרות לקרוא ברכה מודפסת.

מהי ברכת המזון?

ברכת המזון היא ברכה אחרונה הנאמרת לפי ההלכה בסיום של כל סעודה שבה נאכל לחם בכמות משביעה. הברכה הזו מצווה עלינו מן התורה והיא נלמדת מתוך הפסוק בספר דברים: ”וְאָכַלְתָּ וְשָׂבָעְתָּ וּבֵרַכְתָּ אֶת ה' אֱלֹהֶיךָ עַל הָאָרֶץ הַטֹּבָה אֲשֶׁר נָתַן לָךְ“. היסוד של ברכת המזון הוא הודיה לקדוש ברוך מתוך הכרה בכך שהוא זה שאחראי על התזונה ועל הפרנסה שלנו.

 

 

אילו מאכלים מחייבים בברכה?

בעבר היו מחלוקות רבות באשר לשאלה הזאת. לפי רבן גמליאל יש לברך על כל ארוחה שבה אוכלים מאכל כלשהו מתוך שבעת המינים המופיעים בתורה. רבי עקיבא לעומת זאת סבר כי יש לברך בכל ארוחה שהיא שאדם אוכל כדי לשבוע והיא ארוחה עיקרית, ולא משנה מה אוכלים. בסופו של דבר הפסיקה נקבעה על פי דעתם של חכמים רבים והיא שיש לברך בכל סעודה שבה אוכלים לחם או נגזרת אחרת של לחם (למשל פיצה או עוגה, כל מה שעשוי מקמח).

תוכן הברכה

ברכת המזון כוללת כמה וכמה ברכות שונות, בואו נעבור עליהן בקצרה:

  • ברכת הזן: הודיה לקדוש ברוך הוא על שמזין את העולם ונותן מזון לכל חי.
  • ברכת הארץ: הודאה על האדמה, על ברית המילה ועל התורה ומצוותיה.
  • ברכת בונה ירושלים: תפילה על מלכות בית דוד ועל בניין ירושלים ובית המקדש.
  • ברכת הטוב והמיטיב: הודיה לקדוש ברוך הוא על הטוב שעשה לעם ישראל.

מעבר לכך ישנן כמה תוספות כמו מים אחרונים, זימון, תוספות בגוף הברכה ותוספות לאחר הברכה.

נוסח אשכנז וספרד

שימו לב כי ישנם הבדל שונים בין ברכת המזון בנוסח ספרד לבין הברכה בנוסח אשכנז ותוכלו לבחור את הנוסח שמתאים לכם ולמסורת שבה גדלתם. נזכיר שבאתר כיפה תוכלו למצוא את כל הנוסחים הרלוונטיים ובימי חול ניתן להיכנס תמיד ולקרוא את ברכת המזון לאחר הארוחה. כשאתם משאתם יודעים מה עומד מאחורי ברכת המזון, זה הזמן לאכול בתאבון!

נגישות